Recreanten

Fietsen, wandelen, mountainbiken, paardrijden of genieten van de omgeving. In Greenport Venlo, gelegen tussen Venlo en Horst, wordt 400 hectare natuur (opnieuw) aangelegd. Die natuur ervaar je als je van station Horst/Sevenum over de Greenport Bikeway richting Venlo fiets, een rustige omgeving met veel groen en water. Daarnaast wordt de komende jaren Parc Zaarderheiken door Stichting Heyerhoven verder ontwikkeld tot natuur- en recreatiegebied.

Iris Hendrix Greenport Venlo recreatie natuur ruiterpaden.jpg

Iris: 'Fijn rijden over nieuwe ruiterpaden'

Voor haar vierde verjaardag kreeg Iris Hendrix haar eerste pony en nu, veertien jaar later, is ze nog steeds iedere dag bezig met haar grote passie: paarden. De zeventienjarige woont met haar ouders en tweelingzus in een huis mét paardenstal. Vier eigen paarden hebben hier een mooi thuis, kunnen fijn rijden in een aangelegde bak én hebben genoeg plek om in de weilanden rondom het huis lekker te grazen. Op dit moment werkt Iris als Groom bij een internationale springstal. “Ik ben dus echt de hele dag met paarden bezig en dat vind ik echt leuk. De paarden zijn super lief. Natuurlijk, ze kunnen ook gevaarlijk zijn dus je moet voorzichtig zijn. Maar als je hier goed mee kunt omgaan en je hebt je draai daarin gevonden, dan is het gewoon heel erg leuk,” aldus Iris.

We ontmoeten Iris bij haar thuis, samen met haar eigen paard Lewis. Lewis is een vijfjarige hengst en is de nieuwste aanwinst van de familie. “Lewis is nog erg jong en nog niet zo lang onder het zadel. Voor hem is het dus heel fijn dat er zo’n groot natuurgebied achter ons huis ligt, zo kunnen we lekker vaak rijden. In de zomer rij ik makkelijk 5 tot 6 keer in de week. ’s Avonds rijden we meestal in het natuurgebied achter ons huis en in het weekend gaan we met de paarden zwemmen of rijden we over het pas aangelegde ruiterpad hier in de buurt. Het is echt heel leuk dat zo’n pad er is en dat daar dus over wordt nagedacht. En een ruiterpad hoeft natuurlijk niet alleen maar gebruikt te worden door ruiters, je kunt er ook op fietsen of wandelen. 

Nieuwe natuur is een hele verbetering
Zes jaar geleden verruilde Iris met haar gezin hun toenmalige huis in Grubbenvorst voor het huis van haar opa en oma. Geen onbekend terrein voor Iris, want als kind was ze hier al veel te vinden. “Ik kan me nog goed herinneren hoe het hier vroeger was. Toen was er achter ons huis, zover als je kon kijken, alleen maar wei. Toen wij hier zes jaar geleden kwamen wonen was de Floriade net geweest. Toen had die weidegrond al plaats gemaakt voor een parkeerterrein. Kort daarna kwam het eerste bedrijventerrein en die gingen al snel aan de linker- en rechterkant uitbreiden.”

Het is nogal een verandering. Van weidelandschap zover je kunt kijken, naar grote bedrijven in je achtertuin. Wat je daarvan merkt als bewoner? “Last heb ik er niet van. Wij zijn natuurlijk wel gewend hoe het vroeger was dus het is zeker jammer dat het zo niet meer is. Maar als familie staan we er allemaal hetzelfde in: we bekijken het van de andere kant. Je kunt je wel altijd storen aan die gebouwen maar daar schiet je zelf helemaal niets mee op. De ontwikkeling van het gebied heeft er ook voor gezorgd dat er mooie paden en nieuwe natuur is aangelegd. Dat vind ik persoonlijk weer een hele verbetering. Paardrijden op een mooi pad of mooi stuk natuur is toch wat makkelijker dan paardrijden door de wei.”

Ik blijf hier lekker wonen
Waar Iris zichzelf over 5 jaar ziet? “Ik blijf in ieder geval hier lekker wonen. Mijn doel is ook om dan nog steeds met paarden te werken en dan vooral in de stal waar ik nu ook werk. Ik ben zelf het springen ook weer op aan het pakken en iedere week leer ik weer een beetje bij.”

Kay: 'Heerlijk sporten in een veelzijdig gebied'

Kay Thijssen uit Sevenum is fanatiek wielrenner en hardloper. En dat doet hij steeds vaker in Greenport Venlo. “Ik zou tegen iedereen willen zeggen: Ga eens een rondje rennen, fietsen of wandelen in Greenport Venlo en laat je verrassen.”

Kay studeert bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit jaar hoopt hij zijn diploma in ontvangst te nemen. De universiteit is dicht, waardoor hij online college volgt en thuis studeert. Een rondje rennen of een stuk fietsen is dan een welkome afwisseling. “Dat doe ik nu regelmatig in Greenport Venlo. De Greenport Bikeway vind ik ideaal. Het is rechttoe rechtaan, er komt weinig verkeer en de verlichting is goed in orde. Voor mij is het ideaal om een interval training te doen.”

De Sevenummer, die lid is van de Peelrunners en regelmatig wedstrijden loopt, komt graag in het gebied. “Ik vind het heerlijk om daar te sporten. Je wordt omringd door prachtige natuur en je komt regelmatig andere wandelaars en sporters tegen. Zo’n zwaaimomentje is altijd leuk”, vertelt Kay die nog een tip heeft voor sporters in het gebied. "Op de wielrenfiets neem ik ook altijd de fietsbruggen mee, voor Noord-Limburgse begrippen al een aardig heuveltje.” Hoe kwam Kay in aanraking met het gebied?

Kay Thijsen sporten wielrennen Greenport Venlo .jpeg

 “Om eerlijk te zijn kwam ik er voorheen niet zo veel, maar tijdens een fietstocht in de omgeving en omdat Greenport Venlo in mijn portefeuille valt als raadslid, belandde ik in het gebied en zag ik hoe mooi het hier is. Sindsdien ben ik er regelmatig te vinden. Ik zou dan ook iedereen kunnen aanraden om in het gebied te komen sporten of gebruik te maken van een van de aangelegde wandelpaden”, zegt Kay die stelt dat Greenport Venlo veel meer is dan alleen logistieke bedrijven. “Naast de bedrijven die zich hier vestigen, vindt veel natuurcompensatie plaats. Voor mij is het een dynamisch en veelzijdig gebied waar ik heerlijk kan sporten.”

RiaVerdijk20200612_1724091.jpg

Ria: 'Ik geniet hier van de natuur'

Samen met een vriendin rijdt Ria Verdijk regelmatig met haar scootmobiel door Greenport Venlo en geniet ze van de waterpartijen en het groen. “Als oudere vind ik het heerlijk om hier te zijn. Ik geniet enorm van de rust.”
Ria rijdt via de nieuw aangelegde Greenport Bike Way. “Eenmaal in het gebied kun je stoppen waar je wil. Dat is met de scootmobiel wel zo handig. Meestal zitten we op de bankjes of gaan we op een muurtje zitten. Natuurlijk wel op een plek waarbij we mooi uitzicht hebben op het water of op het bos.”
Ria vertelt dat ze niet de enige is die voor de natuur naar het gebied trekt. “Het is er druk met mensen die een rondje gaan fietsen of een wandeling maken. We komen veel mensen tegen. In de zomer zien we zelfs mensen lekker zonnen tussen de bomen en wordt er door kinderen volop gespeeld. Voor ons is het gewoon écht een fijne plek om samen te zijn."