Greenport Venlo is voor de regio een aantrekkelijk gebied waarin werk, natuur en recreatie hand-in-hand gaan

Ruud van Heugten is sinds 2015 directeur van het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Van Heugten, voormalig tweede kamerlid en gedeputeerde in Noord-Brabant, geeft leiding aan het Ontwikkelbedrijf dat verantwoordelijk is voor de inrichting van het gebied. Ondanks dat er duizenden  mensen dagelijks naar hun werk gaan en talloze mensen gebruik maken van de wandel- en fietspaden, zijn nog niet alle inwoners van gemeente Venlo, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray bekend met Greenport Venlo. Hoog tijd om eens met Van Heugten te praten over de aanleiding van de ontwikkeling, waarom het interessant is voor inwoners van de omliggende gemeenten en hoe het toekomstbeeld eruit ziet.  

RuudVanHeugtenfoto001.jpg

In de regio is niet iedereen bekend met Greenport Venlo. Zou je eens willen uitleggen wat Greenport Venlo is?
“Greenport Venlo is een gebiedsontwikkeling, waarbij het gebied tussen Venlo en Horst een andere functie heeft gekregen. Voorheen was dit met name agrarisch, maar nu heeft het de functie werk, natuur en recreatie. Waar veel nieuwe werkgelegenheid voor de regio ontstaat, maar zeker ook een gebied dat talloze mogelijkheden biedt voor natuur en recreatie. Als ontwikkelbedrijf zijn we  verantwoordelijk voor de herinrichting van het terrein, verkopen we kavels aan bedrijven die zich hier willen vestigen en zorgen we  ervoor dat de inrichting vervlochten is met de natuur en recreatiemogelijkheden.”

Waarom vindt deze gebiedsontwikkeling plaats?
“De verwachting is dat de Noord-Limburgse bevolking gaat krimpen en vergrijst. Dat wil zeggen dat Noord-Limburg het moeilijk heeft om eigen jongeren in de regio te houden en anderen hier naartoe te halen. De beste manier om het voor jongeren aantrekkelijk te maken om hier te (blijven) wonen, is door te zorgen voor een toekomst met goede werkgelegenheid. Wat wij als ontwikkelbedrijf doen, is het aantrekkelijk maken voor bedrijven in tuinbouw, logistiek en maakindustrie en onderzoeks- en onderwijsinstellingen om zich hier te vestigen. Zo zijn onder meer de universiteit van Maastricht en Fontys Venlo al gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo.
Bestaande bedrijven uit de regio willen we de ruimte te geven om te groeien. Het doel is  om ervoor te zorgen dat Noord-Limburg een steeds aantrekkelijkere economische regio wordt. En dat allemaal in een omgeving waarbij werk, natuur en recreatie hand-in-hand gaan.”

Waar ligt Greenport Venlo? En hoe ziet het eruit?
“Het gebied bevindt zich in de oksel van twee grote snelwegen: De A73 van noord tot zuid en de A67 van west naar oost. Daar ligt het hart van Greenport. Het  kenmerkt zich door twee grote tuinbouwgebieden, Californië en Siberië, waar de crème de la crème van de Nederlandse tuinbouw gevestigd is.

In de oksel ligt een prachtig groen terrein, het voormalige Floriade terrein. Daar is nu de Brightlands Campus gevestigd, met grenzend aan de achtertuin van de campus het prachtige Parc Zaarderheiken. Bedrijventerrein Trade Port Noord wordt doorkruist door  de Greenport Lane, en de spoorlijn. Hier bevinden zich met name grote logistieke bedrijven, die op andere plekken niet meer terecht kunnen. Kleinere bedrijven uit de omgeving die op bestaande bedrijventerrein uit hun jasje groeien kiezen voor een plek in het Greenport Business, tussen de Heierkerkweg en de Greenportlane. En natuurlijk niet te vergeten Freshpark en het Agribusiness Park tussen de Horsterweg/Venrayseweg  en A73 waar zich bedrijven vestigen die een relatie hebben met agro, food en techniek. Al met al zie je in het gebied een grote diversiteit aan bedrijven met een prachtige campus in het middelpunt. En dat allemaal in een omgeving met heel veel groen.”

Wie zijn de opdrachtgevers? 
“Provincie Limburg, gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venlo, gemeente Venray en voorheen de gemeente Peel en Maas zijn de opdrachtgevers van het Ontwikkelbedrijf. Voor het opkopen van gronden, lenen we geld bij gemeenten en provincie. Met de opbrengst van de verkoop van de kavels, lossen we die af en betalen we onder andere de inrichting van de natuur. Eventuele winsten die gemaakt worden, gaan terug naar onze opdrachtgevers. Onze taak is dat alle kosten die gemaakt worden, met de verkoop van de gronden worden terugverdiend. Daardoor kost het in de inwoners van de betrokken gemeenten geen geld. Sterker nog, als we het goed doen houden ze er geld aan over.”

Wat maakt het Greenport Venlo gebied uniek ten opzichte van andere gebieden?
“Wij hebben een simpele, maar ook unieke opdracht meegekregen: ‘Voor iedere vierkante meter bedrijventerrein, een vierkante meter groen.’ De bedrijventerreinen die ingericht worden, zijn dus volledig ingevlochten in de natuur. Als je door het gebied rijdt, zie je niet alleen maar stenen, poorten of inritten. Nee, je ziet grote groengebieden, heel veel water, maar ook een diversiteit aan bloemen en dieren. Zo vinden de das en de vleermuizen een uitstekende leefplek op de bedrijventerreinen.  De naam Greenport is dus niet alleen afkomstig van de agrarische sector die hier floreert, maar vooral vanwege het groen in het gebied.”

Dit klinkt alsof het ook voor recreatie geschikt is?
“Absoluut! De afgelopen jaren zijn fietspaden en wandelpaden aangelegd, je hebt dan echt het gevoel alsof je in de natuur fietst. De komende jaren worden de fiets- en wandelpaden uitgebreid. Parc Zaarderheiken, gelegen achter de Brightlands Campus, wordt door stichting Heyerhoven verder ingericht als recreatiegebied. Daar komt onder andere een golfbaan, een horecagelegenheid, wandel- en fietspaden en een rustplek. Kortom, een plek waar je heerlijk kunt vertoeven.

Op dit moment recreëren nog veel mensen op het campusterrein, het voormalige Floriade terrein. Dit gebied raakt echter steeds voller met bedrijven en andere instellingen die zich op de campus vestigen, waardoor de ruimte voor recreatie daar steeds beperkter wordt. Het aangrenzende Parc Zaarderheiken wordt daarom volledig ingericht als recreatief gebied, drie tot vier keer groter en met meer mogelijkheden dan het campusterrein.”

De verkoop van kavels gaat erg snel. Hoe verklaar je dat?
“Noord-Limburg is uniek vanwege haar sterke agrosector en logistiek, dat is een enorme aantrekking voor nieuwe bedrijven. Daarnaast is de ligging, op de grens van Duitsland, een groot voordeel. De regio Venlo – Venray is ook aangewezen als Europese logistieke hotspot. Internationale handelsstromen zijn vanuit hier dus goed te organiseren. Ook de ambachtelijke maakindustrie is hier erg sterk en zorgt voor een aantrekkingskracht. Een gevarieerd aanbod aan bedrijven dus.”

Je hebt eerder gesteld dat Greenport niet alleen is voor grote bedrijven, maar juist ook voor de inwoners van dit gebied. Wat heeft iemand uit Venray, Venlo, Horst of Panningen aan deze ontwikkelingen?
“Het Greenport gebied biedt een breed scala aan werk. Voor zowel laag- als hoogopgeleiden, van commerciële mensen tot heftruckchauffeurs en van programmeurs tot elektromonteurs. Inmiddels is zelfs meer dan dertig procent van de vaste werknemers hbo of universitair opgeleid. Daarnaast is het een mooi stukje natuur, waarbij steeds meer recreatiemogelijkheden zijn. Het is dus absoluut geen straf om naast je werk ook je vrije tijd in dit gebied door te brengen.”

In het gebied staan veel grote gebouwen. Toch zie je daar voor de regio meer voor- dan nadelen in. Wil je dat eens uitleggen?
“Het klopt inderdaad dat, met name aan de Greenport Lane, grote bedrijven gevestigd zijn. Regelmatig komen zij af van bedrijventerrein in de regio en hebben ze daar niet de mogelijkheid om te groeien. Bijvoorbeeld Arrow waar onder andere elektronische componenten worden geprogrammeerd en gedistribueerd. Zij kunnen daardoor toch in de regio blijven, waardoor de mensen die daar werken ook in de regio kunnen blijven werken. Grote bedrijven vragen vaak om veel vervoersbewegingen, maar doordat ze in het Greenport gebied gevestigd zijn, ontlasten ze de kernen. Overigens zijn het niet alleen maar grote logistieke of tuinbouwbedrijven, een derde van de bedrijven wordt gerekend tot kleine bedrijvigheid. Dat het alleen maar grote gebouwen zijn, is dus feitelijk niet juist.“

Wat is voor jou het ideaalplaatje? 
“Het ideaalplaatje is dat hier iedere dag duizenden mensen, zoveel mogelijk met de fiets over de aangelegde fietspaden, naar het werk gaan. En dat de mensen uit de dorpen in de omgeving en Venlo hier in de weekenden naartoe trekken om te genieten van de natuur, om te wandelen, hardlopen,  fietsen, te rusten of gebruik te maken van de golfbaan. Verder hoop ik dat de Brightlands Campus een internationaal erkend kenniscentrum wordt op het gebied van gezonde en veilige voeding, nieuwe teelttechnieken, biocirculaire economie, logistiek en allerlei daarbij behorende diensten.“

Wanneer is dat gerealiseerd?
“Tien jaar geleden was er behalve Californië, Siberië en Freshpark nog niets. Inmiddels hebben we de Floriade, die plaatsvond in 2012 achter de rug, en zijn er alleen al op het terrein van de campus dagelijks ongeveer 600 mensen aan het werk. In heel Greenport Venlo zijn nu een paar honderd bedrijven gevestigd met duizenden arbeidsplaatsen. Over tien jaar zijn we al aardig in de buurt van het ideaalplaatje.”

Wat hoop je dat mensen uit de omliggende gemeente zeggen over het gebied. 
“Ik hoop dat ouders steeds vaker tegen hun zoon of dochter zeggen: ‘Je moet eens naar Greenport Venlo kijken. Ik heb daar leuk, uitdagend werk gezien. Daar kun je studeren, onderzoek doen, stage lopen en ook een baan vinden.’ Ik hoop dat jongeren dan niet meer de noodzaak voelen om naar de grote steden te verkassen voor een studie of passend werk. Daarnaast hoop ik dat in het weekend steeds vaker wordt besloten om naar Parc Zaarderheiken te trekken om te recreëren. Als tijdens verjaardagsfeestjes of een kerstdiner op die manier gesproken wordt over het Greenport gebied, dan  ben ik zeer tevreden. Dan hebben we een belangrijk deel van onze opdracht kunnen invullen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube.