Mogelijkheden voor ondernemers, werknemers, studenten en recreanten in Greenport Venlo.

Greenport Venlo is een gebied waar werk, natuur en recreatie hand-in-hand gaan. Het biedt mogelijkheden voor ondernemers die hun bedrijf willen groeien. Daarnaast vinden zowel laag- als hoogopgeleide werknemers hier een baan en studenten een stageplek of onderzoeksmogelijkheden. En natuurlijk is Greenport Venlo vanwege de vele natuur bij uitstek geschikt om te wandelen, te fietsen, hardlopen of op een andere manier te recreëren. De komende jaren worden de recreatiemogelijkheden met de verdere inrichting van Parc Zaarderheiken verder uitgebreid, met onder meer een golfbaan en horecagelegenheid.
Ruud van Heugten geeft leiding aan het ontwikkelbedrijf dat verantwoordelijk is voor de inrichting van het gebied. Hij vertelt in de film graag waarom Greenport Venlo interessant is voor inwoners van de omliggende gemeenten en wat ze hier nu en in de toekomst kunnen verwachten. 

thumbnail_IMG_6003 2.jpg

Jac: "Belang bewoners is ook ons belang"

Jac Jeurissen werkt als contractmanager bij het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Maar eigenlijk is hij vooral een Horstenaar die de omgeving een warm hart toedraagt. Die combinatie is volgens Jac best uniek: “Gebiedsontwikkeling is vaak een proces dat gepaard gaat met veel emotie. Je gaat dingen veranderen in een gebied waar mensen wonen en werken, en dat geeft weerstand. Daarom wonen veel mensen die voor een gebiedsontwikkeling werken vaak niet in datzelfde gebied. Want 24 uur per dag geconfronteerd worden met je werk is niet altijd leuk. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen om dit juist wél te doen, want ik geloof in de toegevoegde waarde van wat we hier aan het doen zijn. Op het moment dat ik daar niet meer in geloof, of het aan mezelf en mijn omgeving niet meer kan uitleggen, stop ik acuut. Daar ben ik altijd heel duidelijk in geweest.”  

1 hectare nieuw bedrijventerrein = 1 hectare nieuwe natuur 
Wat die toegevoegde waarde is en wat het gebied nou zo uniek maakt? “Toen is begonnen met plannen maken voor deze gebiedsontwikkeling is gezegd: voor iedere hectare aan bedrijventerrein, maken we ook 1 hectare nieuwe natuur. Dat voeren we nu ook echt zo uit en dat zie je in Nederland nergens. Vaak is er alleen maar focus op verdiensten. Wij investeren daarvan ook weer in nieuwe natuur,” aldus Jac. 
Daarin zit volgens Jac ook de toegevoegde waarde voor inwoners van de regio: “We zorgen ervoor dat dit geen krimpgebied wordt. En ja, het is heel zichtbaar dat zich hier bedrijven vestigen, maar daardoor creëren we wél werkgelegenheid voor mensen uit deze regio. Je wilt namelijk dat mensen hier kunnen blijven en niet naar het westen hoeven voor een goede baan. We willen dat hun woning waarde behoudt en dat alle voorzieningen zoals winkels en scholen blijven. Aan de andere kant moet het ook geen gebied met alléén maar bedrijven worden. Je moet én, én doen. We creëren een plek waar je als inwoners uit bijvoorbeeld Horst aan de Maas en Venlo én een goede boterham kunt verdienen én mooi kunt wonen en leven.” 

Als het voor bewoners belangrijk is… 
Als contractmanager bij het ontwikkelbedrijf zijn de dagen van Jac allesbehalve saai. Voor de bewoners in de regio ben ik diegene die bij het ontwikkelbedrijf werkt en ze weten mij dan ook goed te vinden als er iets mis is. Dus dan sta ik het ene moment bij iemand thuis te kijken hoe we water-of lichtoverlast kunnen oplossen en het andere moment zit ik via Teams met Zuidas advocaten te onderhandelen over een verkoopovereenkomst.”  
In alle momenten van zijn dag komt de betrokkenheid van het ontwikkelbedrijf bij de omgeving en de bewoners naar voren. Jac vertelt: “We hebben bijvoorbeeld van de omgeving geleerd dat het super irritant is als ’s avonds lampen van een bedrijf bij mensen in de tuin schijnen. Dus wij leggen nu in contracten met bedrijven vast hoe ze met verlichting om moeten gaan om overlast bij bewoners te voorkomen. Dat zit helemaal niet in de milieuwetgeving maar wij leggen het nu wel vast. De meeste bedrijven snappen daar helemaal niets van en begrijpen ook niet waar we ons druk om maken. Maar: als het voor bewoners belangrijk is, is het dat voor ons ook.” 

In je woonplaats het gezicht van de gebiedsontwikkeling zijn, leuke en minder leuke gesprekken voeren en altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in de regio. Het is nogal een opgave, maar Jac haalt hier alleen maar meer energie uit. “Natuurlijk is het soms lastig. Maar als ik zie wat van de plannen meer dan tien jaar geleden is geworden, dan zijn de delen die nu gerealiseerd zijn mooier dan ik had durven hopen. En we zijn nog lang niet klaar.”