Fresh Park is een dynamisch centrum van handel en verslogistiek. Gelegen in zowel de gemeente Horst aan de Maas als de gemeente Venlo, is dit bedrijventerrein een vruchtbare voedingsbodem voor samenwerking en ontwikkeling van nieuwe foodproducten en diensten. Op Fresh Park Venlo zijn ruim honderd bedrijven gevestigd die – direct of indirect – met fresh en food werken. Alles is erop gericht om vers voedsel op de juiste plek én op het juiste moment te leveren. Vanuit de hele wereld, voor de hele wereld.


De glastuinbouwbedrijven in Californië liggen in een groene omgeving dicht bij de belangrijke Duitse afzetmarkt en de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het glastuinbouwgebied biedt bestaande en nieuwe bedrijven vestigings- en groeikansen. Deze bedrijven worden omringd door zonnepanelen en groene aanplant. Ze streven naar gezonde en betaalbare voeding, duurzame productie voor de eigen regio (Limburg) en de omliggende landen. Ook hechten ze belang aan het duurzaam gebruiken en leveren van energie en warmte.

Deze hotspot voor glastuinbouw en bedrijvigheid in de gemeente Peel en Maas, wordt ontwikkeld door Wayland en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo is er een eigen energienetwerk waarbij ondernemers de mogelijkheid hebben om elektriciteit terug te leveren aan de maatschappij. De unieke zicht locatie aan de A67, de directe verbinding met Duitsland en de ruime kavels maken Siberië uniek.

Trade Port West ligt aan beide zijden van de A67. Dit Venloos bedrijventerrein wordt ontsloten door de Eindhovenseweg en heeft een goede aansluiting op de A73. Een groenzone binnen het terrein scheidt de verschillende typen bedrijvigheid. Aan de westkant liggen diverse kantoorgebouwen van organisaties uit verschillende sectoren. Zo vind je hier grootschalige en middelgrote maakindustrie én organisaties actief in de transport en logistieke sector.

Trade Port Noord is al jaren dé Europese hotspot voor vele logistieke dienstverleners. Het bedrijventerrein is een strategische Triple A locatie met uitstekende vestigingscriteria als basis. Gelegen op grondgebied van Venlo, Horst aan de Maas en voor een klein deel in de gemeente Peel en Maas. Het gebied is 400 hectare groot en geeft ondernemers in de sectoren logistiek, agrofood en maakindustrie de ruimte voor grootschalige bedrijvigheid.

Als motor van de economie moeten er voor het midden- en kleinbedrijf mogelijkheden zijn om te groeien. Die ruimte is er op het Greenport Business Park in de gemeente Venlo. Op een zichtlocatie aan de rand van de Greenportlane en op- en afrit van de A73, vestigen bedrijven zich in een natuurrijke omgeving. In dit gebied ontwikkelen we een volledig businesspark met kleinschalige kavels op maat. De kavels zijn maximaal 2 hectare groot en in onderling overleg wordt een optimale indeling bepaald..

Op het Agri Business Park (40 hectare) vinden bedrijven die zich focussen op agro, food en techniek kavels op maat. Dit deel van Greenport Venlo, in de gemeente Horst aan de Maas, ligt naast tuinbouwgebied Californië en tussen de Horsterweg en A73.
Het Agri Business Park kenmerkt zich door de prima vestigingscriteria. De A73 zorgt voor een uitstekende bereikbaarheid en een gunstige ligging voor afzetmarkten. Er is geen vaste kavelindeling waardoor een flexibele invulling van het gebied met kavels tot 4 hectare mogelijk is.

ZON is een toonaangevende afzetorganisatie in Nederland én ver daarbuiten. Onder de naam ZON fruit & vegetables verkopen ze groenten en fruit. En daarnaast bieden ze een teler- en klantgericht scala van ondersteunende activiteiten zoals marketing, logistiek, verpakken en kwaliteitszorg. Het telerplatform VanEigenBodem.nl is de rode draad in de marketing- en promotieactiviteiten van ZON. De meeste producten verkopen ze zowel via de ZON-veilingklok als via bemiddeling en accountverkoop.

Niet alleen logistieke dienstverleners vinden een plek op bedrijventerrein Trade Port Noord. Ook kunststof spuitgietbedrijf VDL Parree uit Sevenum groeit en verhuist daarom naar Klaver 5 op Trade Port Noord.
Daarmee blijft het, net als vele andere bedrijven in Greenport Venlo, voor de regio behouden.

Het is een uniek natuurgebied waarin 200 hectare bos, mozaiëk-, heide-, stuifduinen-, beekdal- en cultuurgebied wordt ontwikkeld, beheerd en beschermd.
Parc Zaarderheiken wordt ook ontwikkeld tot recreatiegebied. Een unieke, groene omgeving waar natuur, horeca, sport en recreatie samenkomen. Wandel of fiets nu al in alle rust door de natuur en zoek straks met je vrienden of familie de gezelligheid op van het natuurpaviljoen.

Het landschapsplan beschrijft waar en hoe er in Greenport Venlo natuur en landschap kan worden aangelegd of verbeterd. Het Ontwikkelbedrijf realiseert daarvan 400 hectare en dat is inclusief ongeveer 56 hectare wettelijke compensatie. De wettelijke compensatie is verplicht vanwege het verlies aan bestaande natuur door de aanleg van bedrijventerreinen. De aanvullende 344 hectare zijn bedoeld om een beter evenwicht te krijgen tussen werklandschappen (bedrijventerreinen) en natuurlandschappen.
Op dit moment is 223 hectare gerealiseerd, 127 hectare in ontwikkeling en wordt nog 50 hectare ontwikkeld.

De steile oevers van de Mierbeek zijn verbreed en natuurlijker ingericht. Hierdoor houdt de beek beter water vast. Op de Brightlands Campus wordt een waterpartij gegraven om het overtollige water van de Mierbeek in pieksituaties op te vangen. Rondom de nieuw aan te leggen Zaarderplas, vind je in de toekomst een natuurpaviljoen waar je terecht kunt voor een heerlijke kop koffie.

Het natuurgebied Kraijelheide is van grote cultuurhistorische waarde: er zijn resten uit vrijwel elke archeologische hoofdperiode sinds de prehistorie gevonden. Op de heuvel ‘Boekenderberg’ overzie je dit mooie gebied. Samen met Staatsbosbeheer hebben we hier 35 hectare nieuwe natuur aangelegd: heischraal grasland, nieuw bos en natuurlijke graslanden. Je vindt hier tal van mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Daarnaast is in het gebied een kunstwerk aangelegd dat de galg voorstelt die hier vroeger stond.

Tot in de 19de eeuw lag hier een uitgestrekt heidegebied met heidevennen. Door zandverstuivingen, verdroging en agrarische ontginning verdwenen de heide en het heideven.
Om de kwaliteit van het landschap en de natuur in de omgeving van Greenport Venlo te versterken, is het heideven hersteld. Hiervoor is het gebied afgegraven tot 3,5 meter beneden maaiveld. In de buurt van het ven wordt het terrein dus steeds lager. Gedurende het jaar wisselt de grondwaterstand in het ven, omdat er ’s winters natuurlijk meer neerslag valt dan in de zomer. In de afwisselend natte- en droge oeverzone rondom het ven, ontstaat daardoor bijzondere beplanting.

Een natuurgebied om te beleven. Het dal van de Groote Molenbeek is een belangrijke schakel in de verbinding van een aantal natuurgebieden. Bij de inrichting van de 100 hectare nieuwe natuur en landschap kijken we naar het cultuurhistorisch gebruik van het beekdal. Daarom planten we bijvoorbeeld rijen met elzen in een historisch patroon, waardoor je tijdens een wandeling op het ene moment ver van je af kunt kijken en even later de beslotenheid van het landschap ervaart.
Planten en landschapselementen nemen de plaats in van oude tuinderskassen en geven zo het gebied ‘t Ham weer een natuurlijke uitstraling. Natuur die vroeger is opgeofferd is voor de landbouw wordt dus teruggegeven. Ook krijgt de Groote Molenbeek weer een natuurlijke, meanderende uitstraling en is het gebied beter bestand tegen extreme weeromstandigheden zoals te veel water en periodes van droogte. Een belangrijke opgave vanwege de klimaatverandering. Door deze inrichting is er ook meer plek voor dieren en planten en ontstaat er meer biodiversiteit.
Daarnaast biedt het volop recreatiemogelijkheden. Zoals een opstapplek voor kanoërs.

De Greenportlane doorkruist de leefgebieden van dieren. Daardoor werden dieren van elkaar gescheiden en zouden diersoorten niet meer kunnen voortplanten en in aantallen afnemen. Om dit te voorkomen hebben we het ecoduct over deze weg gemaakt. Het ecoduct is zo ontworpen dat verschillende diersoorten, zoals reeën, dassen en boommarters, veilig kunnen oversteken. Over het ecoduct loopt ook een fietspad, zodat ook voetgangers en fietsers veilig de Greenportlane kunnen oversteken

Door bepaalde zandafgravingen is in de bosrijke omgeving van Parc Zaarderheiken een visvijver gemaakt. Zittend op een bankje of wandelend langs de oevers geniet je van de rust, het geluid van de vogels en de aalscholvers die hier hun maaltje bij elkaar vissen.

De teelaarde die vrijkomt bij het bouwrijp maken van een kavel gebruiken we voor de manchetten (grondwallen) die gedeeltelijk het zicht op de bedrijven ontnemen. Ze zijn ingezaaid met kleurrijke bloemenmengsels die belangrijk zijn voor insecten en bijen. Grote kans dat je hier de schaapskudde spot die het gebied begraast en op een natuurlijke manier de bloemzaden verder in het gebied verspreid. En het is natuurlijk een fantastisch beeld.

De A67 doorsnijdt het Dal van de Groote Molenbeek en vormt zo een barrière voor dieren. Door een faunapassage aan te leggen op het viaduct over de A67 (Eerselsberg) kunnen de dieren zich weer verplaatsen tussen het Dal Molenbeek, Elsbeemden, Regelshorst en Ashbroek en is hun leefgebied weer groter.
De faunapassage is geschikt voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders. Zo zijn de randen opgehoogd en werden op drie open plekken grote poelen gegraven. Ook zijn op de hellingen twee poelen gerealiseerd.
Daarnaast maken ook andere diersoorten zoals ree en das gebruik van deze verbinding en kunnen zo de A67 veilig oversteken.
Ook wandelaars en fiets kunnen van het viaduct gebruik maken.

Waar op bestaande bedrijventerreinen vaak staal, steen, asfalt en beton de boventoon voeren, zie je in Greenport Venlo juist veel groen en waterpartijen. Dit zorgt niet alleen voor een betere landschappelijke inpassing, maar is ook de habitat voor flora en fauna. De vele honderden bomen die we planten, maken het ook voor de werknemers van de bedrijven een fijne lunchplek of wandelgebied. Het regenwater dat op de daken van de bedrijfsgebouwen valt komt terecht in de grote waterpartijen tussen de bedrijven. Zwanen, eenden en andere watervogels dobberen hier in het zonnetje. En de aalscholvers? Die vissen hier hun maaltje bij elkaar.

Speel in de natuur en ontdek dan ook de vijf landschapstypes zoals die er rond 1900 waren in Parc Zaarderheiken.
Bij de ontwikkeling van de 18 holes golfbaan is zoveel mogelijk rekening gehouden met bestaande natuur en landschap. De golfbaan op Parc Zaarderheiken kent een enorme afwisseling. Speel door de stuifduinen, het bos, de fruitgaarden, natuurakkers, heidevelden en zelfs over de nieuw ingerichte Mierbeek in het beekdal. Een baan waar je sportief wordt uitgedaagd, een omgeving voor zakelijke ontmoetingen, leer er nieuwe vrienden kennen en je kunt er culinair genieten.

De Greenport Bikeway is een snelfietsroute, waarmee je veilig, snel en comfortabel, zonder onnodige bochten, naar de eindbestemming fietst. De aangelegde paden zijn breed, geasfalteerd en voorzien van duidelijke bewegwijzering. De route start vanuit station Venlo en gaat van daaruit door een mooie omgeving naar station Blerick. Na dit station splitst de snelfietsroute zich in een zuidelijke tak en noordelijke tak.

“Liever investeren in natuur dan in een Maserati”, dat zijn de woorden van de eigenaar van dit landgoed. Hij wil een plek creëren waar mensen zich thuis voelen en waar ze verbinding kunnen zoeken met de natuur. En een plek die blijft. Samen hebben we het landgoed ingericht en gezocht naar oplossingen om leefgebieden te creëren voor bijvoorbeeld de das. Het natuurgebied is voor iedereen toegankelijk en je loopt er ook langs bijzondere kunstobjecten. Dit natuurgebied is grotendeels voor iedereen toegankelijk en gevuld met kunstobjecten. Het gebied is toegankelijk vanaf de Venrayseweg tegenover huisnummer 105a of het fietspad Venrayseweg en de houten fietsbrug over de A73.

Dit monument staat op de locatie van de vroegere Hoeve Rust Roest aan de Dorperdijk. Het houdt de herinnering levend en is een eerbetoon aan de familie de Groot die op deze hoeve tijdens de oorlog vele onderduikers onderdak bood en daarbij helaas twee familieleden verloor. Op 26 oktober 2019 werd het monument onder grote publieke belangstelling onthuld door nazaten van de familie De Groot en dhr. Evers, die er zelf ondergedoken zat. Het monument is door kunstenaar Ruud van de Beele volledig gemaakt van materialen uit de boerderij.

Een heerlijk gebied om als wandelaar of ruiter doorheen te struinen. We hebben het oorspronkelijke heidelandschap, met daarin ook enkele heidevennen, hersteld. Door het verschralen van de bovengrond en het deels verwijderen van de teellaag, creëerden we goede voorwaarden voor de ontwikkeling van een heideterrein.
Natuur zal zich blijven ontwikkelen. De eerste heideplanten vormen in augustus paarse bloemen. In de poelen en het ven is ook volop leven te ontdekken en ook zien we weer vogelsoorten die we al lang niet meer hadden gezien. Zelfs de wolf heeft dit gebied al doorkruist.

We hebben het oorspronkelijke heidelandschap, met daarin ook enkele heidevennen, hersteld. Door het verschralen van de bovengrond en het deels verwijderen van de teellaag, creëerden we goede voorwaarden voor de ontwikkeling van een heideterrein. Daarnaast hebben we nog enkele heidevennen gegraven. Kortom: een heerlijk gebied om als wandelaar of ruiter doorheen te struinen

De vleermuizen die voorheen in boerderijen langs de Dorperdijk woonden, vonden in deze vleermuistoren en -kelder een nieuwe verblijfplaats.
De toren is gemaakt van schanskorven, gevuld met misbaksels uit de steenfabriek. In de toren zijn diverse invliegopeningen en aan de zijkanten hangen ook nog vleermuiskasten.
Als je goed naar de grondwal kijkt die rondom het bedrijventerrein is aangelegd, zie je de ‘brievenbus’ opening (weinig licht en geluid) van de vleermuiskelder die in de grondwal is gemaakt. De vleermuiskelder in de grondwal is ca. 2,50 meter hoog en 7 meter diep.
De omgeving is ingericht met poelen die insecten aantrekken en die vormen weer een maaltje voor de vleermuizen. Wist je dat een vleermuis per nacht wel tot 1.000 muggen kan vangen en eten?

In Blerick lag vroeger de terechtstellingsplaats met galgenberg. Oorspronkelijk was het een Keltische grafheuvel, vermoedelijk binnen een urnenveld uit de Brons- of IJzertijd. Deze grafheuvel is kunstmatig teruggebracht, zo’n 1,5 meter hoog en heeft een doorsnee van 20 meter.
Dit monument, ontworpen door Niko de Wit, verwijst naar terechtstellingen die in een ver verleden in dit gebied werden voltrokken. Hier eindigde definitief het leven van mensen voor wie in de samenleving geen plaats meer was. Laat het jou ook nadenken over hoe wij tegenwoordig omgaan met iedereen die we als ʻandersʼ zien? Een samenleving die zich het verleden herinnert, is vrijer om de eigen toekomst vorm te geven. Ook dát is de cultuurhistorische betekenis van Kraijelheide. (Karel Soudijn, 2013)
Foto: Peter de Ronde

Het bouwwerk van spanten visualiseert de boerderij die hier in de 15e eeuw stond. Van de boerderij is bovengronds niets meer zichtbaar, maar ondergronds is deze als archeologische vindplaats bewaard gebleven. We weten alleen waar de boerderij heeft gestaan en hoe de constructie van de spanten er ongeveer uitzag. Ook de omgeving, het agrarisch landschap en het erf, zijn verdwenen.
Het kunstwerk is zo geplaatst dat het perspectief vanaf circa 200-300 jaar oude lindeboom het houten silhouet van de oude boerderij suggereert. Vanuit alle andere standpunten lijkt het kunstwerk alleen een abstractie van balken en palen. Het is dus een optische illusie, die de grensboom en de boerderij weer met elkaar in verband brengt. Als wandelaar of fietser vind je onder de lindeboom op een zitje een rustpunt.

De klok gaat terug naar 1850. Althans, als het gaat om de natuur en het landschap. Parc Zaarderheiken kiest namelijk voor herinrichting van het landschap waardoor het oorspronkelijke karakter terugkeert. Het is een uniek natuurgebied waarin 200 hectare bos, mozaiëk-, heide-, stuifduinen-, beekdal- en cultuurgebied wordt ontwikkeld, beheerd en beschermd.
Parc Zaarderheiken wordt ook ontwikkeld tot recreatiegebied. Een unieke, groene omgeving waar natuur, horeca, sport en recreatie samenkomen.

Het is een uniek natuurgebied waarin 200 hectare bos, mozaiëk-, heide-, stuifduinen-, beekdal- en cultuurgebied wordt ontwikkeld, beheerd en beschermd.
Parc Zaarderheiken wordt ook ontwikkeld tot recreatiegebied. Een unieke, groene omgeving waar natuur, horeca, sport en recreatie samenkomen. Wandel of fiets nu al in alle rust door de natuur en zoek straks met je vrienden of familie de gezelligheid op van het natuurpaviljoen.

De nieuwe, meanderende loop van de Groote Molenbeek wordt ingebed in een breed, ecologisch ingericht en klimaatbestendig beekdal. Van zuid naar noord doorkruist de Groote Molenbeek een kleinschalig beekdallandschap met elzensingels, flauwe oevers en vloeivelden.
Hier maken we een gevarieerd cultuurlandschap dat rekening houdt met klimaatverandering en ook ruimte biedt aan nieuwe plant- en diersoorten. Via een wandel- en fietsroute ervaar je dit nieuwe landschap dat bestaat uit boomgaarden, elzensingels, beekmeanders en kleine hoogteverschillen in het landschap

Hier ontstaat een divers beekdal landschap. Daarvoor worden nieuw bos, elzensingels, houtwallen, boomgaarden en poelen aangelegd. Op verschillende plekken zorgen flauwe oevers ervoor dat de beek kan meanderen. Nieuwe wandel- en struinpaden langs de beek zorgen voor recreatiemogelijkheden.

We werken aan een ecologische verbinding tussen het hoger gelegen gebied Reulsberg en het lager gelegen dal van de Groote Molenbeek.
Hier wordt beekdal versterkt door agrarische grond om te vormen naar natuur. Oude structuren in de vorm van elzensingels, bosjes, houtsingels en bomenrijen worden aangelegd, zodat de kenmerkende kleinschaligheid in het beekdal terug wordt gebracht. Ook bieden deze gronden kansen voor vernatting. Het kan dus zijn dat je in een natte periode als wandelaar laarzen moet aantrekken of je route moet aanpassen.

Op de heuvel ‘Boekenderberg’ overzie je een deel van natuurgebied ‘De Greune Lông’, Venloos dialect voor De Groene Long.
Het is een verzamelnaam voor een aantal kleinere (natuur)gebieden in de omgeving van Venlo en bestaat uit de gebieden Dubbroek, Koelbroek, Kraijelheide en de Boekend. Dit natuurgebied biedt volop groen, beekjes, bossen, natuurakkers, houtwallen en open landschap. Samen met Staatsbosbeheer realiseerde Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo in dit gebied 45 hectare nieuwe natuur in de vorm van heischraal grasland, nieuw bos en natuurlijke graslanden. Ook het herstel van het Kolenven in het midden van het gebied, is daar een onderdeel van.
Een creatief idee van twee buurtbewoonsters toen ze zochten naar een initiatief dat zou passen binnen het leefbaarheidsfonds van Windpark Greenport Venlo. In samenwerking met energiecoöperatie Samenstroom en kunstenaar Erik van der Hulst zijn 3 kunstwerken gemaakt.
Struin door deze groenstrook en geniet van het groen, water en de kunstwerken.
Deze kunstwerken maken ook deel uit van de wandelroute Kunstig Ommetje. Dit is een wandelroute langs kunstobjecten in Sevenum.

Deze wandeling neemt je mee naar vervlogen tijden. Je wandelt door het gebied Kraijelheide dat van grote cultuurhistorische waarde is. Er zijn namelijk resten uit vrijwel elke archeologische hoofdperiode sinds de prehistorie gevonden. Op de heuvel ‘Boekenderberg’ overzie je dit landschap. Samen met Staatsbosbeheer maakten we hier 43 hectare nieuwe natuur: heischraal grasland, nieuw bos en natuurlijke graslanden. Het herstel van het Kolenven, in het midden van het gebied, is daar onderdeel van. Je vindt hier tal van mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Onderweg passeer je het kunstwerk dat verwijst naar de galg die hier vroeger stond.

Je start aan de St. Jansweg en rijdt vervolgens door Parc Zaarderheiken. Via het ecoduct Klavertje Vier passeer je de Greenportlane. De route gaat verder via het nieuwe heidelandschap richting natuurgebieden ’t Ham en Elsbeemden. De A67 steek je over via het in viaduct Eerselsberg. Wist je dat we op dit viaduct een faunapassage maakten? Nu kunnen dieren zich weer verplaatsen tussen het dal van de Groote Molenbeek, Elsbeemden, Regelshorst en Ashbroek. Vervolgens gaat de route verder via glastuinbouwgebied Siberië naar natuurgebied Kraijelheide. Het laatste deel van de route leidt je weerdoor Parc Zaarderheiken.

Je start en eindigt bij de Innovatoren. Op de plek waar in 2012 de wereldtentoonstelling Floriade plaatsvond, maakt nu de Brightlands Campus Greenport Venlo een snelle groei door. Je passeert de campusgebouwen Brighthouse en Villa Flora. Daarna vervolg je je weg via een bosrijk gebied. Aangekomen bij de vijvers verlaat je de campus en vervolg je weg via Parc Zaarderheiken. Geniet bij visvijver Witte Berg van de rust, het geluid van de vogels en de aalscholvers die hier hun maaltje bij elkaar vissen. Vervolg je weg door Zaarderheiken. Terug op het campusterrein passeer je het Sint Jans Kapelletje en de Sint Jans boerderij.

Wandelen of hardlopen, het kan allebei. De route leidt door het bos- en natuurgebied de Reulsberg. Onderweg loop je door naaldbomenbos, maar zie je ook de resten van heidelandschap en een stuifzandlandschap. Het gaat over in natuurgebied ’t Ham dat in het dal van de Groote Molenbeek ligt.

Deze route start aan de Californische weg. Je wandelt over bospaadjes richting de A73 waar we met Rijkswaterstaat een Ecoduct over de A73 willen aanleggen. Via de houten tuibrug steek je de A73 over naar Landgoed Pelgrimshof. Neem de tijd om de verschillende kunstwerken te bekijken en bewonderen. Het ecoduct over de Greenportlane brengt je in een nieuw heidegebied. Tot aan de A73 loop je door nieuwe natuur in ontwikkeling: heidevelden, kruidenrijk grasland, bossen, houtwallen en fruitbomen wisselen zich af. Zodra je de houten tuibrug weer bent overgestoken kom je weer in het oudere bosgebied met naaldbomen. Een heus bos-mozaïeklandschap.

Je start bij de Innovatoren en steekt via de fietsbrug de A73 over. De 14.2 km lange route gaat voor een deel door het dal van de Everloosebeek. Langs het St. Jans Sleutelbos ga je richting A73 die je oversteekt via de houten fietsbrug. Op landgoed Pelgrimshof passeer je mooie kunstwerken in de natuur. Via de Brightlands Campus fiets je over spannende singeltracks door Parc Zaarderheiken. Langs de A67 vind je uitdagend klim- en bochtenwerk. Vrijwel aan het einde van de route maak je nog een klimmetje naar de theaterheuvel op het campusterrein.

Je start bij de Innovatoren op de Brightlands Campus. Deze route laat je niet alleen de natuur in Parc Zaarderheiken zien, maar ook veel nieuwe natuur en landschap in en rond de bedrijventerreinen. Zoals het heidelandschap, maar ook de vele waterpartijen die het regenwater opvangen en waar watervogels lekker dobberen. Stop even bij de archeologisch monumenten Hoeve de Berkt en Hoeve Rust Roest. Of bij de vleermuistoren en -bunker. En wist je dat het Fatimakapelletje door buurtbewoners is gebouwd?

Rondje Greenport is een veelzijdige fietsroute van 52 km die alle ontwikkelingen op en rondom Greenport Venlo laat zien. Daarbij voert fietsen door het groen de boventoon.
Deze mooie route, die je ook in twee kortere delen kunt fietsen, gaat door meerdere natuurgebieden en over verrassend groen en duurzaam ingerichte bedrijventerreinen. Onderweg kom je plekken tegen met een bijzondere geschiedenis en uiteraard zijn er horecagelegenheden op de route te vinden voor een pauzemoment.

Op Brightlands Campus Greenport Venlo werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen aan onderzoek naar gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circulaire economie. Met meer inzicht in de impact van voeding op gezondheid en de beleving van voeding. Met nieuwe manieren van kweken en telen voor een hogere voedingswaarde en opbrengst. Met duurzame productiemethoden richting een circulaire economie. Zo maken ze gezonde en veilige voeding voor iedereen bereikbaar.

Op Brightlands Campus Greenport Venlo werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen aan onderzoek naar gezonde en duurzame voeding, future farming en bio-circulaire economie. Met meer inzicht in de impact van voeding op gezondheid en de beleving van voeding. Met nieuwe manieren van kweken en telen voor een hogere voedingswaarde en opbrengst. Met duurzame productiemethoden richting een circulaire economie. Zo maken ze gezonde en veilige voeding voor iedereen bereikbaar.

Samenwerking is het devies binnen Supply Chain Valley. Ze geloven erin dat bepaalde thema's beter gezamenlijk aangepakt kunnen worden dan alleen. Denk hierbij aan duurzaamheid, de arbeidsmarkt, energietransitie, digitalisering, innovatie, regio branding, infrastructuur, bereikbaarheid en mobiliteit. Door deze gezamenlijk aan te pakken wordt waarde toegevoegd voor alle aangesloten bedrijven, wordt kennis vergroot, de positie van alle betrokkenen versterkt en wordt de leefomgeving verbeterd.

Eind 2024 was 70% van het dakoppervlak van de bedrijven in de werklandschappen van Greenport Venlo belegd met zonnepanelen.
Een deel van deze energie gebruiken de bedrijven zelf, de rest wordt terug geleverd aan het net. Zodra er een oplossing is voor de netcongestie, is het zinvol om ook de overige daken van zonnepanelen te voorzien.

In 2021 startte Windunie met de bouw van Windpark Greenport Venlo. In totaal werden negen windturbines gebouwd die jaarlijks 1GWh opwekken. Omgerekend naar een gemiddeld huishoudelijk verbruik van gemiddeld 2 personen van 2.500 kWh, is dat voldoende voor 40.000 huishoudens. Inmiddels is het windpark volledig operationeel.
Met een lidmaatschap van energiecorporatie Samenstroom is het ook mogelijk financieel te participeren in de opbrengsten van het windpark.

Ongeveer 30% van het totaal oppervlak van de bedrijventerreinen is niet bebouwd en regenwater vangen we zo veel mogelijk op in het gebied. Dat is goed voor het grondwater en bedrijven houden droge voeten. Het regenwater dat op de daken van de bedrijfsgebouwen valt, leiden we terug het gebied in. Hiervoor zijn grote waterpartijen tussen de bedrijven gemaakt. Zwanen, eenden en andere watervogels dobberen hier in het zonnetje. En de aalscholvers? Die vissen hier hun maaltje bij elkaar.

Met een 125 meter lange luchtbrug voor het transport van goederen tussen twee distributiecentra, beperkt vidaXL het vervoer over de weg.




De teelaarde die vrijkomt bij het bouwrijp maken van een kavel gebruiken we voor de manchetten (grondwallen) die gedeeltelijk het zicht op de bedrijven ontnemen. Ze zijn ingezaaid met kleurrijke bloemenmengsels die belangrijk zijn voor insecten en bijen. Grote kans dat je hier de schaapskudde spot die het gebied begraast en op een natuurlijke manier de bloemzaden verder in het gebied verspreidt. En het geeft natuurlijk een fantastisch beeld.

De terminal in Trade Port Noord heeft onder meer acht sporen van negenhonderd meter. De terminal heeft een maximale capaciteit van 800.000 TEU per jaar en kan per dag 12 treinen laden en lossen. Omdat één trein dezelfde capaciteit heeft als 56 vrachtwagens, ontlasten nieuw spoor en railterminal in de regio met name het wegverkeer en reduceren hiermee ook de CO2 uitstoot.

Sinds een paar jaar mogen bedrijven die zich vestigen in het gebied, alleen maar gasloos bouwen. Als alternatief kiezen bedrijven bijvoorbeeld voor zonne-energie. Dit vermindert de co2-uitstoot uitstoot en draagt bij aan een gezondere en duurzamere wereld.

Klimaatadaptatie is een belangrijk onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Met de aanleg van veel groen spelen we in op de klimaatverandering. Het groen op onze bedrijventerreinen maakt ze niet alleen klimaatbestendiger, maar draagt ook bij aan de biodiverseit en maakt ze aantrekkelijker. Aantrekkelijk voor zowel klanten, medewerkers als planten en dieren.

De Greenportlane is een provinciale weg die de A73 met de A67 verbindt en ligt midden in het Greenport gebied.
Naast het ecoduct en de fietsbrug over de Greenportlane, is deze fietstunnel de derde veilige fietsverbinding die de twee delen van het gebied Greenport Venlo die aan weerszijden van de Greenportlane liggen, met elkaar verbindt. De fietstunnel is onderdeel van een fietsroutenetwerk over bedrijventerrein Trade Port Noord. Werknemers kunnen zo op een ‘groene’ en veilige manier naar het werk reizen.

De Greenportlane is een belangrijke verbinding tussen de A73 en A67.
Naast het ecoduct en de fietstunnel onder de Greenportlane, is ook de fietsbrug een veilige fietsverbinding die de twee delen van bedrijventerrein Trade Port Noord, die aan weerszijden van de Greenportlane liggen, met elkaar verbindt. De fietsbrug is onderdeel van een fietsroutenetwerk over dit bedrijventerrein. Werknemers kunnen zo op een ‘groene’ manier naar het werk reizen.
Dit fietspad loopt ook door een verbindingszone die is ingericht voor de das. Onder de Greenportlane (in de buurt van de fietsbrug) ligt een kleinwildtunnel waar kleinere dieren gebruik van maken. Wist je dat er in de middenberm zelfs een prisma zit dat met het zonlicht de kleinwildtunnel iets verlicht?
Greenport Venlo
Selecteer de thema’s die je op de kaart wil zien.
Werk & ondernemen
- Californië
- Siberië
- Trade Port West
- Trade Port Noord
- Fresh Park Venlo
- Greenport Business Park
- Agri Business Park
- Royal ZON
- Klaver 5
Natuur & recreatie
- Parc Zaarderheiken
- Landschapsplan
- Mierbeek
- Kraijelheide
- Kolenven
- Groote Molenbeek
- Ecoduct Klavertje 4 over de Greenportlane
- Visvijver Witte Berg
- Grondwallen (manchetten)
- Natuurbrug Eerselsberg
- Centrale harten in de werklandschappen
- Golfbaan
- Greenport Bikeway
- Landgoed Pelgrimshof
- Monument Hoeve Rust Roest
- Heidelandschap Noord
- Heidelandschap Zuid
- Faunatoren
- Monument Galgenberg
- Monument Hoeve de Berkt
- Parc Zaarderheiken
- Parc Zaarderheiken
- Groote Molenbeek Noord
- Stationsomgeving Horst-Sevenum
- Kattenstaartsebeek
- Het Ham-Reulsberg
- Uitkijkpunt Boekenderberg
- Kunst aan de Zeesweg
- Wandelroutes
- Fietsroutes
- Ruiter- en menroutes
Leren & innoveren
- Brightlands Campus Greenport Venlo
- Brightlands Campus Greenport Venlo
- Supply Chain Valley Limburg
Duurzaamheid
- Zonnedaken
- Windpark
- Waterberging- en infiltratie
- Luchtbrug VidaXL
- Grondwallen (manchetten)
- Railterminal
- Gasloos bouwen
- Groene bedrijventerreinen
- Fietstunnel Greenportlane
- Fietsbrug en Greenportlane