Ton van Hoof

Veel mensen die Greenport Venlo in hun vrije tijd bezoeken, zullen ongetwijfeld eens gebruik hebben gemaakt van het uitgebreide fietsnetwerk. Sinds 2022 kunnen fietsers het gebied verkennen middels ‘Rondje Greenport’. Deze fietsroute werd aangelegd in samenwerking met Landschap Horst aan de Maas. Ton van Hoof, voorzitter van de stichting, vertelt er graag meer over.

“Als je door de klavers fietst is de stilte voelbaar”

“Het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo wilde mensen uit regio graag kennis laten maken met de ontwikkelingen in de omgeving,” begint Ton zijn verhaal over de totstandkoming van de fietsroutes. “Bij Landschap Horst aan de Maas faciliteerden we al een aantal fietsroutes door de gemeente en omstreken, maar daarvan liep er nog geen door Greenport. Terwijl dat gebied wel voor een groot gedeelte in gemeente Horst aan de Maas ligt. Daarbij kregen we van mensen uit de omgeving ook steeds vaker de vraag: ‘Wat gebeurt daar eigenlijk allemaal?’ Ze vertelden: ‘We gaan er kijken op de fiets, maar we verdwalen.’ Het gebied veranderde zo snel dat de mensen de weg niet meer konden vinden. Tijd om in actie te komen.”

In eerste instantie ontwikkelden jullie één route. Inmiddels zijn het er twee, die zelfs alweer een upgrade hebben gekregen. Kun je daar meer over vertellen?
“In eerste instantie was het de gedachte van Landschap Horst aan de Maas en het Ontwikkelbedrijf om één route te maken; Rondje Greenport,” vertelt Ton. “Maar die route was rond de 65 kilometer lang en voor veel mensen is dat net te ver. Daarom hebben we er een ‘route noord’ en ‘route zuid’ van gemaakt.” De routes overlapten elkaar in eerste instantie gedeeltelijk. “In het gebied liggen een paar onoverbrugbare lijnen – de spoorlijn, de A67 en de Greenportlane – waardoor het aantal overgangen beperkt was,” legt Ton uit. “Nu is er een spoortunnel en fietsonderdoorgang bij gekomen, waardoor we de routes uit elkaar konden trekken. Het gebied blijft in ontwikkeling. Daar spelen we op in met deze nieuwe versies.” In het voorjaar van 2024 is Landschap Horst aan de Maas daarom druk bezig geweest met het (ver)plaatsen van de routeborden. 

Andere routes van Landschap Horst aan de Maas hebben allemaal een thema. 
Wat is het thema van de routes in Greenport?
“Tijdens deze routes nodigen we fietser uit om het spanningsveld tussen de nieuwe economie en natuur te ontdekken,” vertelt Ton. “Ik weet eigenlijk ook niet of ‘spanningsveld’ het goede woord is: juist dankzij deze economische ontwikkeling is er veel nieuwe natuur aangelegd, met nieuwe verbindingen. De prachtige, vrij liggende fietspaden zijn daar een goed voorbeeld van.”  Landschap Horst aan de Maas hielp mee met de aanleg van nieuwe natuur, zoals langs het dal van de Groote Molenbeek. “Als je langs de grondwallen fietst, heb je soms niet eens het idee dat je op een bedrijventerrein bent,” vervolgt Ton. “In de groene zones kun je écht stilte beleven. Dit bedrijventerrein mag een voorbeeld zijn van hoe het ingericht hoort te worden.” 

 

 

Hoe worden de fietsers rondgeleid in het gebied?
Op de website van Landschap Horst aan de Maas zijn de routekaarten met GPX-bestanden te vinden. Ook vinden ze daar een app waarmee ze de routes kunnen fietsen. Daarbij ging Ton samen met het Ontwikkelbedrijf op zoek naar interessante plekken langs de routes om uit te lichten. “We proberen bezoekers zoveel mogelijk achtergrondinformatie over het gebied mee te geven,” vervolgt Ton. “Die interessante punten met achterliggende informatie vind je ook in de app. Daarbij staan er ook informatiepalen in het gebied zelf.” Wie bang is om te verdwalen hoeft zich niet te laten tegenhouden; met de bewegwijzeringsbordjes is de route ook zonder app of GPX makkelijk te volgen. “Daarbij plaatsten we ook op een paar plekken zitbanken,” vervolgt Ton enthousiast. “Zeker nu het mooi weer wordt, hebben de mensen daar wel behoefte aan. Er is ook heel bewust gekozen om de routes door de dorpskernen te laten gaan. Zo kunnen de mensen in Horst, Sevenum, Grubbenvorst of de Boekend ook even een terrasje pakken.”

Wat is het mooiste element van de fietsroutes?
“Ik kan er niet één element uithalen,” lacht Ton. “Wat ik wel heel bijzonder vind, is dat je op het ene moment midden in de natuur fietst en op het andere moment ineens op een bedrijventerrein terechtkomt. Terwijl het geen standaard bedrijventerrein is: als je door de klavers fietst, is de stilte voelbaar. Die contrasten vind ik interessant om telkens weer mee te maken. Ook leuk is het voormalige Floriadeterrein, waar je nu ziet hoe de campus in ontwikkeling is. En je maakt kennis met de verduurzaming van het bedrijventerrein; voorbij komen nieuwe vormen van energieopwek, waterbeheer, en maatregelen die getroffen zijn om migraties van dieren te begeleiden.” 

Laat je verrassen!
Ton is niet de enige die met plezier op de fiets stapt richting de rondjes Greenport. “We horen terug van mensen die de routes fietsen dat ze de contrasten en elementen die ze onderweg tegenkomen heel verrassend vinden.” Voor iedereen die nog twijfelt om de fietsroute te nemen, heeft Ton een duidelijke boodschap: “Laat je verrassen! Ontdek de verscheidenheid aan gebieden waar je doorheen rijdt, van landschap tot bedrijvigheid. Ervaar het landschap en de groene natuur die als een rode draad door alles heen lopen.”

Je vindt de fietsroutes Rondje Greenport Noord en Zuid hier.